Cursus

De meester & zijn leerling

 10,00

Beschikbaar

Beschikbaar

Meer informatie

Al op 22-jarige leeftijd nam Rembrandt leerlingen aan, toen hij nog woonde en werkte in Leiden, nog voordat hij naar Amsterdam ging en er zeer groots werd. Gerrit Dou, die tegenwoordig als eersteklasse-schilder ook bekend voor ons is, was die allereerste leerling van Rembrandt. Als leermeester was Rembrandt een traditionele oftewel vakkundige leraar. Hij leerde zijn leerlingen echter niet alleen schilderen volgens de beproefde regels van de kunst, hij onderwees hen ook aan de hand van
regels die hij zelf inbracht vanuit zijn eigen inzicht die scherp en tegelijk verfijnd was.

Na Gerrit Dou volgden nog veel leerlingen: meer dan vijftig, waaronder Govert Flinck, Carel Fabritius (van o.a. Het Puttertje), Nicolaes Maes (van o.a. De Luistervink), en Samuel van Hoogstraten. Van laatstgenoemde Rembrandt-leerling en topschilder is er vanaf februari in het prachtige Rembrandthuis te Amsterdam een grote tentoonstelling te bezichtigen die in samenwerking met het Kunsthistorisches Museum van Wenen opgezet wordt. In het kader van die bijzondere expositie geeft Hoo-Man deze lezing over Rembrandt, zijn beste leerlingen en zijn artistieke invloeden in hun werken.

Locatie en samenwerking van deze lezing;
De Bibliotheek De Plataan
Uiverlaan 18, Maassluis

Misschien vind je dit ook leuk...

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan, stemt u in met ons gebruik van cookies.